EXCIMER LAZER İLE GÖZLÜKLERDEN KURTULUN

Excimer Lazer Nedir?
'Excimer Lazer' terimi refraksiyon kusurlarını (miyop, hipermetrop, astigmatizma) düzeltmek amacıyla kullanılan şemsiye bir terimdir. Yani excimer lazer tedavisi denildiğinde ortak noktaları excimer lazer kullanımı olan birden fazla yöntem kastedilmektedir. Bu yöntemlerin en sık kullanılanları PRK, LASİK, LASEK ve EpiLASİK'tir.
Excimer Lazer ile Yapılan İşlem Nedir?
Excimer lazer ile gözümüzün en ön kısmında bulunan ve saydam olan kornea tabakası yeniden şekillendirilmekte ve kırıcılığı değiştirilerek kişinin göz numarası düzeltilmektedir. Hangi hastada hangi yöntemin kullanılacağı ile ilgili olarak iyileşme süresinde değişiklikler olmaktadır. Hastanın göz muayenesindeki bulgular bir yöntemin diğerlerine üstünlüğüne neden olabilmektedir. Hangi hastaya hangi excimer lazer yönteminin uygulanacağı tamamen kişiye özel karar verilmesi gereken bir durumdur.
Excimer Lazer Yöntemleri Nelerdir?
Günümüzde pratikte sık olarak kullanılan excimer lazer yöntemlerini başlıca 4 ana başlıkta toplayabiliriz. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.
-
LASİK
-
PRK
-
No-Touch (trans-PRK)
-
SMILE
Excimer Lazer Sonuçları Başarılı Mıdır?
Excimer Lazer göz yapısı lazere uygun kişilerde mükemmel sonuçlar verir. Bu operasyon bize başvuran hastalarımızın çok büyük kısmına uygun operasyonlardır. Uygun kişiye uygun yöntemler uygulandığında mükemmel sonuçlar veren bir operasyondur. Hastalar kullanılan yönteme göre 1-4 iş günü içinde günlük işlerine dönebilmektedirler.
Excimer Lazer Operasyonunun Tarihi
Lazer cerrahisinin kökeni 1980'li yıllara dayanmaktadır. Bu yıllarda excimer lazer IBM araştırma şirketince kullanılmakta iken dahiyane bir fikirle hayvan dokusunda skar dokusu oluşturmadan excimer lazerin kullanılabileceği fikri ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda insan dokusunda excimer lazer kullanılmaya başlanmıştır. Yaklaşık yıllık bir deneme ve araştırma süreci sonrasında LASİK ve PRK excimer lazer tedavileri uygulanmaya başlanmıştır. 2001 yılında LASİK dünyada en sık
uygulanılan elektif (acil olmayan) cerrahi yöntemi olmuştur.
Excimer Lazer Tekniği
Excimer Lazer 193 nm bouyunda soğuk bir ultraviyole ışığı yaymaktadır. Bu ışık enerjisi ile kornea dokusu yeniden şekillendirilerek korneanın kırıcılığı değiştirilmekte ve ışığın retina dokusu üzerine odaklanması temin edilmektedir. UV ışınının yüksek enerjili atımları ile her bir atımda yaklaşık olarak 0.25 mikron kalınlığında kornea tabakası ortadan kaldırılmaktadır. (1 mikron 1 mm'nin 1000'de biridir).
Korneanın belirli bir eğimi vardır. Bu eğim kişiler arasında az-çok fark edebilmektedir. Uzağa bakışta az gören miyopların korneasında excimer lazer ile düzleşme sağlanarak korneanın kırıcılığı azaltılmaktadır. Hipermetroplarda ise tersine korneanın dikliği artırılmakta ve bu da kırıcılığı artırarak retina üzerine ışığın odaklanması sağlanmaktadır.
Astigmatta ise korneadaki düzensizlik uygun atış paternleri ile düzeltilmektedir.
Excimer Lazer her bir sistemin kendisine ait bir bilgisayar yazılımı ile kontrol edilmektedir. Bu yazılım ile korneanın hangi bölgesine ne kadar lazer atışı yapılacağı hesaplanmakta ve atışlar gerçekleştirilmektedir.
Excimer Lazer esnasında birçok sistemde bulunan göz-takip sistemi sayesinde hasta gözünü hareket ettirdiğinde lazer atışı anında durmaktadır. Bu da çok önemli koruyucu bir sistemdir. Ayrıca hekim kendisi de hasta gözünü hareket ettirdiğine anında sistemi durdurabilmektedir. Bu günümüz lazerlerinde sorun olmaktan çıkmıştır.
Gözbebeği çapı excimer lazer tedavisinde önemli bir parametredir. Eğer kişinin gözbebeği çapının karanlıktaki miktarı korneada lazer uygulanan çapa göre daha fazla ise bu durumda karanlıkta kişide ışık dağılmaları gibi sorunlara yol açabilecektir. Bu durum excimer lazer tedavisinde kişiye özgü ve sabit olmaya bir parametredir. Hekim bu parametreleri dikkate alarak tedavi uygulamaktadır. Tedavi süresi (excimer lazer'in atım süresi) göz numaranızın büyüklüğüne ve excimer lazer cihazına göre değişmektedir. Ancak genellikle 20-60 saniye arasında değişmektedir.
Excimer Lazer Kimlere Uygulanabilir?
-
18 yaşını doldurmuş olanlar,
-
Son 1 yılda göz derecesi 0.50 dereceden fazla değişmemiş olanlar,
-
En fazla -8 dereceye kadar miyopi, -5 dereceye kadar astigmat ya da +5 derece kadar hipermetropisi olanlar,
-
Kornea kalınlığı yeterli kalınlıkta ve dokusu sağlam olanlar,
-
Gözlerinde başka herhangi bir hastalık bulunmayanlar,
Kimlere Lazer Tedavisi Uygulanmaz?
-
Romatizmal hastalıkları olanlar,
-
Kalp hastaları,
-
Diyabet hastaları,
-
Hamile ya da bebek emziren kadınlar,
-
Keratokonus hastaları,
-
Göz tansiyon, üveit, ileri derecede kuru göz vb. göz hastalıkları olanlar.
-
Retina tabakasında dekolman riski olan ve retina ameliyatı geçirmiş olanlar.