Katarakt Hakkında Sık Sorulan Sorular
Katarakt Nedir?
Katarakt gözümüzün içinde bulunan doğal merceğin saydamlığını kaybetmesi ve ışığı geçirgenliğinin azalmasıdır. Lens ışığı geçirmediğinden dolayı kişinin görme seviyesi de azalır. Bu duruma katarakt adı verilir. Kataraktta merceğin saydamlığını kaybetmesi birçok duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Kataraktın Tedavisi Nasıldır?
Kataraktın tedavisi sadece ameliyatla olmaktadır. Ameliyat dışında kataraktın bir tedavisi bulunmamaktadır. Modern katarakt ameliyatı yöntemi 'fako' yöntemi olarak bilinmektedir. Fako yönteminde ultrasonik güç kullanılarak katarakt alınır. Femtosaniye lazer teknolojisinin de katarakt ameliyatında kullanım yeri vardır. Ama hem ameliyat süresini çok artırdığı için hem de ek ciddi bir faydası olmadığından dolayı kullanımı kısıtlı kalmıştır. Mevcut 'fako' yöntemi ile oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Katarakt Körlük Yapar mı?
Katarakt tedavi edilmediği takdirde ilerler ve körlük yapabilir. Katarakt az gelişmiş ülkelerde en sık körlük nedenidir. Gelişmiş ülkelerde katarakt ameliyatı imkanları ve sağlık hizmetine ulaşım daha kolay olduğundan dolayı katarakt körlüğe yol açmadan ameliyatla alınmaktadır.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Katarakt ameliyatı topikal anestezi altında yapılır. Yani göze 1-2 damla anestezik göz damlası damlatılır ve göz uyuşturulur. Hasta ameliyat masasına sırt üstü yatırılır. Hastanın üzeri steril örtü ile örtülür. Aynı şekilde baş kısmı da ameliyat olacak gözü açıkta kalacak şekilde örtülür. Bir-iki damla aneztezik damla damlatılır. Göz sterilizasyon amacıyla bir takım sıvılarla temas ettirlir ve 3-4 dakika beklenir. Bu sıvı yıkandıktan sonra cerrahi bıçaklarla 1-2 mm genişlikte kesilerle katarakt ameliyatına başlanır. Ultrasonik güç ile kataraktlı hale gelmiş olan lens göz dışına alınır ve yerine yapay lensler takılır. Bu lenslerin farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Katarakt ameliyatı süresi cerrahın tecrübesi ile yakından ilişkilidir. Deneyimli bir cerrahın elinde 10-15 dakika sürerken, deneyimsiz ellerde 1 saat ve hatta daha uzun da sürebilir. Bu nedenle katarakt ameliyatının asla basit bir ameliyat olarak görülmemesi, riskli yönleri olduğu bilinmeli ve ameliyat olacağınız hekimin tecrübesine dikkat edilmesi uygun olacaktır.
Katarakt Ameliyatı Riskli Midir?
Katarakt Ameliyatı ciddi riskleri olan bir ameliyattır. Bu riskler cerrahın tecrübesi ile minimuma inmektedir. Tecrübesiz ellerde ameliyat riskleri çok artmaktadır. Ameliyat esnasında lens gözün arka kısmına düşebilir. Gözün diğer dokuları ameliyatta zarar görebilir. Ameliyat sonrasında görme kaybı ile sonuçlanabilen enfeksiyonlar görülebilir.
Katarakt Ameliyatı Zor mudur?
Katarakt ameliyatı deneyimli ellerde zor bir ameliyat değildir. Ancak bu durum risklerinin olmadığı anlamına gelmemektedir. Ancak katarakt bekledikçe ameliyatın sorulu derecesi de artmaktadır. Bu nedenle günümüzün modern katarakt cerrahisinde katarakt çok ilerlemeden ameliyat yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Katarakt Ameliyatı Fiyatı Ne Kadardır?
Katarakt ameliyatı fiyatı bir çok faktöre göre değişmektedir. Ameliyatın yapıldığı hastane, ameliyat olunan doktor, ameliyatta kullanılan lens gibi faktörler fiyat üzerinde etkilidir.
Katarakt Ameliyatı Gecikirse Ne Olur?
Katarakt ameliyatı geciktirildiğinde katarakt yoğunluğu artar, kişinin görme seviyesi azalır ve ameliyatın riskleri de artar. Ameliyat geciktirildiğinde katarakt ayrıca göz tansiyonuna da neden olabilir.
Lazerle katarakt ameliyatı nasıl yapılır?
Günümüzde lazerle katarakt ameliyatı ile bilinen yöntem 'fako' ameliyatıdır. Fako yönteminde ultrasonik güç kullanılır. Ancak femtosaniye lazerin de katarakt ameliyatında yeri vardır. Ancak bu yöntem ameliyat süresini ve ayrıca maliyetini çok artırdığından ve fakat fazla bir kazanım sağlamadığından geniş kullanım alanı bulmamıştır.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Ne Yapılır?
Katarakt ameliyatı sonrasında hasta eve gözü kapalı olarak gider. Evde 2 saat sonra gözünü açar. Göz damlalarını damlatmaya başlar. Katarakt ameliyatından sonra 20-30 gün damla damlatılır. Genellikle 3-4 damla reçete edilir. Bu damlalar ilk günlerde daha sık, sonra ise daha seyrek damlatılır. Ameliyattan sonra 10-15 gün havası ve ortamı temiz olan yerlerde bulanmak ve hijyenik şartlara uymak önemlidir.