top of page

Şeker hastalığı ve Retina Sağlığı

  • Yazarın fotoğrafı: Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan
    Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan
  • 24 Eyl 2017
  • 1 dakikada okunur

Şeker hastalığı damar sağlığını etkileyen bir hastalıktır. Kanda artan glukoz (şeker) miktarı damar yapısını etkilemekte ve damarlarda tıkanıklıklar ile sızdırmalara neden olmaktadır. Şeker hastalığına bağlı retina hasarı genel olarak 3 kademede ortaya çıkmaktadır.

1. Evre. Damarlardaki kanamaya ve damar duvarlarının zayıflamasına bağlı olarak ortaya çıkan lokal damar genişlemeleri ve retina içi kanamalar.

2. Evre. Birinci evrede ortaya çıkan olayların saysıdındaki artış ve ayrıca damarlardaki daha ileri derecedeki anormal değişiklikler

3. Evre. Bu evrede istenmeyen yeni damar ve fibröz doku oluşumları retinayı çekerek yapışık olduğu duvardan ayırır ve retina dekolmanı adı verilen ciddi sorunların oluşmasına eden olur.

Her 3 dönemde de ayrıca retinada görme açısından en önemli bölge olan ve sarı nokta adı verilen bölgede ödem (sıvı toplanması) ortaya çıkabilir. Sarı nokta ödemi önemli bir sorundur ve yakından takibi önemlidir.

Şeker hastalığında başlangıç retina bulguları genellikle hastanın görmesinde fark edilebilir bir soruna neden olmaz. Bu nedenle düzenli takip edilmeyen hastalarda kontrolsüz hızda ilerleyen retina hasarları ile karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle şeker hastalarında rutin takipler önemlidir.

Doç.Dr. Fatih Çakır Gündoğan, Kayseri Maya Göz Hastanesi'nde Göz Hastalıkları Uzmanı olarak görev çalışmaktadır.

Commentaires


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page