Retinitis Pigmentoza ve Transkorneal Elektriksel Uyarı (TES) (Oküvizyon)
- Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan
- 6 Mar 2018
- 2 dakikada okunur

TRANSKORNEAL ELEKTRİK STİMÜLASYONU (OKUVİZYON) Retinitis Pigmentoza (Gece Körlüğü-Tavuk Karası) gözün retina tabakasında gece ve/veya gündüz görmemizi sağlayan hücrelerde genetik bir soruna bağlı olarak ortaya çıkan ilerleyici hasar ile karakterize, gece ve/veya gündüz görmede ilerleyici azalma ile kendini gösteren bir grup hastalığı ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Retinitis Pigmentoza hastalığını kesin bir şekilde ortadan kaldıran ve hastalığı tamamen tedavi eden bir tedavi yöntemi henüz bulunamamıştır. Bu konuda çalışmalar mevcuttur.
Doç.Dr. Fatih Çakır Gündoğan Kayseri Maya Göz Hastanesi'nde çalışmaktadır. İletişim için tıklayınız
TRANSKORNEAL ELEKTRİK STİMÜLASYON ( TES)
TES tedavisi retinitis pigmentosa hastalığında öncelikli olarak görmeyi korumak için yapılan bir tedavidir. Bu tedavinin retinadan nöroprotektif (sinir hücrelerini koruyucu) büyüme faktörlerinin salgılanmasını artırdığı ve retinadaki hücreleri koruduğu düşünülmektedir. Okuvizyon tedavisinin etkinliği yapılan klinik (insan) çalışmalarında kanıtlanmıştır. Oküvizyon Cihazı Almanya’da üretilmektedir.
Almanya'da ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yapılan çalışmalarda cihazın retinitis pigmentosa hastalığında göze gelen kan akımını artırdığı, görme alanınında ve retinadan elde edilen elektrofizyolojik yanıtlarda meydana gelen kayıpları azalttığı ve önlediği gösterilmiştir.
TEDAVİNİN YAPILIŞI
Tedavide kullanılan Okuvizyon cihazı ile retinaya zayıf elektriksel sinyaller uygulanır. Uygulama sırasında başın iki tarafına ve topikal anestezi sonrasında göze elektrodlar yerleştirilir. Göze yerleştirilen elektrodlar hastanın yüzüne ve gözüne göre ayarlanır. Her hasta için göze takılan elektrodlar değiştirilir. Elektrodlar ayarlandıktan sonra her hasta için elektriksel uyarı dozu belirlenerek kaydedilir. Doz ayarlaması sonrası 30 dakika süreyle göze uyarı verilir. TEDAVİNİN YAN ETKİLERİ: Tedavinin bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Okuvizyon seansı sonrasında birkaç gün gözlerde batma, kızarıklık ya da yabancı cisim hissi olabilir. Tedavi sonrasında bu şikayetleriniz için suni gözyaşı damlaları verilecektir.
TEDAVİ PROTOKOLÜ
İlk Muayene: Görme alanı+Kontrast Duyarlılık+ERG+mfERG+OCT+TES+Görme keskinliği
1.hf: TES
2.hf: TES
3.hf: TES
4.hf: TES+Görme alanı+ERG+mfERG+OCT+Görme alanı+Görme Keskinliği
5.hf: TES
6.hf: TES
8.hf: TES
12.hf: Görme alanı+Kontrast Duyarlılık+ERG+mfERG+OCT+TES+Görme Keskinliği
Doç.Dr. Fatih Çakır Gündoğan Kayseri Maya Göz Hastanesi'nde çalışmaktadır. İletişim için tıklayınız
Sonra 3 haftada 1 kez 30 dk süreyle TES yapılmalıdır.
تعليقات