top of page

Her göz excimer lazer için uygun yapıya sahip midir?

  • Yazarın fotoğrafı: Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan
    Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan
  • 1 Eyl 2017
  • 1 dakikada okunur

Gözümüzde başlıca iki kırıcı ortam bulunmaktadır. Bunlardan birincisi kornea, diğeri ise lens'tir. Kornea gözümüzün en ön kısmında bulunan saydam tabakadır. Korneanın kırıcılığı yaklaşık olarak 43-44 derece, lensin kırıcılığı ise yaklaşık olarak 23 derecedir. Excimer lazer ile kornea tabakasının şekli değiştirilmekte ve kornea tabakası adeta bir gözlük haline getirilmektedir. Yani gözlüğün yaptığı işi artık kornea tabakası yapmaktadır.

Ancak excimer lazer işleminin bazı on şartları bulunmaktadir. Bunlardan en önemlileri kornea tabakasının kalınlığı, mevcut göz dereceleri ve kornea tabakasının kırma gücüdür. Bu parametrelere dikkat edilmeden yapılacak bir excimer lazer işleminde başarısızlık ihtimali artacaktır. Bunun yanında excimer lazer işleminin uygulanmaması gereken durumlar da bulunmaktadır.

Excimer lazer işlemi farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir. Bunlar genel olarak yüzeyel işlemler ( PRK, LASEK) ve derin işlemler ( LASİK) olarak isimlendirilmektedir. Yüzeye lazerde lazer sonrasında birkaç gün süre ile batma, yanma, sulanma gibi şikayetler olmaktadır. Derin işlemlerde bu şikayetler çok az olmakta ve fakat derin işlemler için korneanın kalın olması gerekmektedir. Derin lazer işlemlerinde uzun dönemde korneanın travmalara karşı hasar görme duyarlılığında artış olmaktadır.

Doç.Dr. Fatih Çakır Gündoğan, Kayseri Maya Göz Hastanesi'nde Göz Hastalıkları Uzmanı olarak görev çalışmaktadır.

Kommentare


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page