top of page

Katarakt ameliyatı için zamanlama önemli midir?

  • Yazarın fotoğrafı: Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan
    Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan
  • 1 Eyl 2017
  • 1 dakikada okunur

Katarakt ameliyatı gözümüzün içinde bulunan ve doğuşta saydam olan lensin zamanla saydamlığını kaybetmesi ve ışık geçirgenliğinin azalmasıdır. Bu duruma bağlı olarak katarakt yoğunluğu arttıkça kişinin görme miktarı azalacaktır.

Fako teknolojisi olarak adlandırılan ve halk arasında lazerle katarakt ameliyatı olarak bilinen teknoloji ortaya çıkmadan önceki dönemlerde (1990'lar ve öncesi) katarakt ameliyatı için hastanın görmesinin iyice azalması beklenirdi. O dönemlerde katarakt ne kadar yoğun ise ameliyatta kataraktlı lensin göz dışına alınması o kadar kolay olurdu. Ayrıca katarakt ameliyatı için o dönemlerde göze büyük bir kesi atılır ve ameliyat sonrasında ise dikiş atılırdı.

Ancak modern fako cerrahisi sonrasında katarakt ameliyatlarında önemli derecede iyileşmeler ortaya çıktı. Daha küçük kesilerden ameliyat mümkün hale geldi. Ameliyat sonrasında dikiş ihtiyacı ortadan kalktı.

Modern katarakt cerrahisinde kataraktın yoğunluğunun eskiden olduğu kadar artmasının beklenmesi ameliyatta komplikasyon riskini artıran bir durumdur. Çok beklemiş bir kataraktın fako cerrahisi ile alınması ameliyat süresini artıran bir nedendir. Ameliyat süresinin uzaması ve ayrıca bazı başka risklerin artmasından dolayı katarakt yoğunluğu makul bir dereceye gelince alınması gerekir ve gereğinden uzun süre beklenmesi uygun değildir.

Doç.Dr. Fatih Çakır Gündoğan, Kayseri Maya Göz Hastanesi'nde Göz Hastalıkları Uzmanı olarak görev çalışmaktadır.

Comments


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page