top of page

Retina yırtıkları

  • Yazarın fotoğrafı: Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan
    Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan
  • 20 Eyl 2017
  • 1 dakikada okunur

Retina yırtıkları gözümüzün arka kısmında bulunan ve ışığı algılayıp görüntüye çevrilmek üzere işleyen sinir hücrelerinin bulunduğu tabakadır. Retina tabakası alt kısımda bulunan tabakalara yapışık bir şekilde durmaktadır. Retinanın yapışık bulunduğu tabakadan ayrılması beslenmesini bozar ve görme kaybına neden olur.

Sağlıklı bir retina görünümü

Retina şeffaf bir dokudur. Göz muayenesinde gözün arka kısmı görüntülenirken izlenen görüntü şeffaf retina ile birlikte retinanın arka kısımlarında bulunan tüm dokuların birlikte oluşturduğu bir görüntüdür. Bu şekilde bir görüntüde ilk göze çarpan görme siniri ve sarı noktadır. Sarı nokta görmemiz açısından en önemli olan bölgedir ve görme siniri ise retinada ortaya çıkan elektriksel uyarıyı beyindeki görme merkezine aktaran hücredir.

Retinada yırtıklar birçok nedenle ortaya çıkabilmektedir. Bunlar arasında en sık görülenleri doğuştan gelen retina zayıflıklarına neden olan anormallikler, göze travma hikayesi, yüksek miyopi ve şeker hastalığı'dır. Retinada yırtık oluştuğu zaman retinanın önünde bulunan jel kısımdaki sıvı içeriği retinanın altına doğru geçerek retinayı yapışık oldğu kısımlardan ayırabilmektedir. Bu ayrılma durumuna retina dekolmanı adı verilmektedir. Retina yapışık olduğu tabakadan ne kadar uzun süre ayrı kalırsa retinada ortaya çıkacak hasar o denli fazla olur ve retina yerine ameliyatla yapıştırılsa dahi ortaya çıkan görme kaybı eski haline gelmeyebilir. Bu nedenle retina yırtıklarının erken tanısı önem arz etmektedir.

Retina yırtıkları hastada ışık çakmaları tarzında bulgularla ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle ışık çakması şikayeti olan her hastanın retina yırtıkları açısından muayene olması çok önem arz etmektedir.

Doç.Dr. Fatih Çakır Gündoğan, Kayseri Maya Göz Hastanesi'nde Göz Hastalıkları Uzmanı olarak görev çalışmaktadır.

Comments


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page